Hypnose Veel Gestelde Vragen

Hypnose is niet magisch of iets mystieks. Het is simpelweg een staat van zeer grote concentratie en gerichte aandacht. Het is een staat van bewustzijn waar we van nature al in gaan, maar die we doorgaans niet hypnose noemen. Hoe vaak hebben wij bijvoorbeeld auto gereden en gedacht ‘Oh, ben ik al hier’? We zijn zo in gedachten dat we niet bewust waarnemen wat we onderweg passeren. Je bent dus niet in slaap, je bent juist bij bewustzijn en je hoort alles.
Je kunt alleen maar in hypnose gebracht worden als jij dit zelf voor 100% toestaat. Alle hypnose is namelijk zelfhypnose.Ik begeleid je in het proces van zelfhypnose, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het proces.

Als je hebt toegestaan in hypnose te gaan, dan sta je jezelf ook toe jouw aandacht te concentreren en te focussen. In deze staat heb je direct contact met je onderbewustzijn. Dit legt alles vast wat we zien, horen en voelen. Daarbij maakt het onderbewuste geen onderscheid tussen goed en fout. Het onderbewustzijn is net als de harde schijf van je computer. Alles wat je hebt gezien, gehoord of gevoeld, zowel goed als fout, wordt in het onderbewustzijn opgenomen.

Als professioneel getraind hypnotherapeut gebruik ik diverse technieken om het normale bewustzijn te ontspannen of af te leiden om zo bij het onderbewustzijn te komen. Hierdoor wordt het rationele denken tijdelijk naar de achtergrond geschoven. Hoe dieper je in hypnose gaat, des te beter alle zintuigen functioneren. Omdat je een sterkere focus hebt kun je scherper denken dan in je normale bewustzijn.

Je filter van het normale bewustzijn (verantwoordelijk voor rationaliseren, analyseren, het korte termijn geheugen en wilskracht) valt even weg. Hierdoor worden alle ingesleten patronen, het redenerend vermogen (ontstaan door o.a. opvoeding en ervaring) omzeild en kunnen er nieuwe aanvaardbare suggesties door het onderbewuste worden opgenomen.

Suggesties die in hypnose worden gedaan, komen duidelijk binnen. Omdat jij altijd diegene bent die bepaalt, neem je alleen suggesties aan die voor jou acceptabel zijn. Bijvoorbeeld:
  • Als je komt om te stoppen met roken, dan neem je die suggesties aan die jou doen laten stoppen met roken.
  • Heb je een angst? Door samen terug te gaan naar het eerste moment van angst, kun jij je onderbewuste opnieuw laten leren. In dit geval dat de huidige angst irreëel en niet meer nodig is.
97% van de mensen is te hypnotiseren. Iedereen gaat dagelijks meerdere malen in een natuurlijke staat van hypnose (lees ook bij Wat is hypnose). Iedereen die zich kan concentreren, instructies op kan volgen en een voorstellingsvermogen heeft, is hypnotiseerbaar. Bettie begeleidt je naar de hypnosestaat. Uiteindelijk doe je het zelf, want alle hypnose is zelfhypnose. Wil je niet gehypnotiseerd worden, dan kun je ook niet in hypnose komen. Ben je bang om gehypnotiseerd te worden, dan begeleidt Bettie je zorgvuldig in het proces.
Ja, je blijft in staat zelf te beslissen wat je wilt. Alleen dingen die voor jou aanvaardbaar zijn, worden door het onderbewuste aangenomen. Je bent in staat om in elk moment van de sessie de sessie af te breken.
Hypnose is zeker geen staat van slaap. Er zijn wel verschillende gradaties van hypnose. In elke staat kun je alles blijven horen. In een lichte hypnose kun je ook nog voelen. In een diepe hypnose wordt pijn niet meer gevoeld. Deze diepte wordt dan ook gebruikt bij operaties.
Vaak denk je dat je maar heel even aan het werk bent geweest, terwijl er al veel meer tijd is verstreken.
Nee, je komt altijd terug uit hypnose. Of de hypnotiseur brengt je terug, of je komt vanzelf terug.
Hypnose is zeker mogelijk voor kinderen. Sterker: kinderen zijn door hun onbevangenheid juist heel goed in hypnose te brengen.